Gør det selv: Sådan sliber du køkkenbordet

Ser din køkkenbordplade af træ slidt og medtaget ud? Det er nemt at gøre den fin og indbydende igen.

Ser din køkkenbordplade af træ også slidt og medtaget ud? Det er nemt at gøre den fin og indbydende igen, og med lidt snilde, kan du gøre det på nogle timer. Sæt dog længere tid af til projektet, og udfør det gerne på en dag, hvor du ikke skal bruge køkkenet i nævneværdig grad.

Slibning og oliering af bordplade i træ

Se i guiden herunder, hvordan du sliber din bordplade og giver den olie.

1. Det skal du bruge

Elektrisk excentersliber eller rystepudser og sandpapir til dem i korn 80, 120 og 240. Sikkerhedsbriller og høreværn. Lidt løst sandpapir til områder, hvor maskinen ikke kan komme. Olie til bordpladen, i dette tilfælde en hvid bordolie. Slibeklodser med poleringspuder til at smøre olien på bordpladen, samt et par klude til at polere med.

2. Tør bordpladen af

Tør først bordpladen af med en karklud, så ikke der er madrester og andet skidt og snavs, som eller bliver slebet med rundt på bordet. Bordpladen skal have en ren overflade.

3. Undgå ridser – dæk af med malertape

Dæk alle vaske, komfurer og kanter af med malertape, så ikke de bliver ridset af maskinerne og sandpapir. Det gælder også op mod tilstødende skabe eller vægge.

4. Brug 3 forskellige slags sandpapir

Jeg har valgt at bruge en excentersliber og 3 forskellige slags sandpapir – husk, at hullerne i sandpapiret skal ramme hullerne på excentersliberens sål. Start med den grove korn 80, som tager hakker i bordet. Brug så korn 120, og afslut med korn 240 for at få en fin, blød overflade.

5. Slib med årerne

Og så er det ellers i gang – slib med rolige bevægelser i årernes retning. Hvis du sliber på tværs af årene, kan det ridse bordpladen.

6. Tag den med ro!

Vær grundig og slib hele bordpladen jævnt og smukt.

7. Væk med slibestøvet

Fjern støvet inden du går i gang med at slibe kanter og hjørner – så kan du bedre se strukturen i træet. Brug helst en askestøvsuger eller kost og fejebakke, da støvet er så fint, at det på en almindelig støvsuger kan ryge igennem både støvsugerposen og støvsugerens filter og dermed blive spredt ud i både selve støvsugeren og i luften.

8. Brug slibeklods eller kantsliber til de svære detaljer

Slib detaljer omkring vaske og i hjørner med en slibeklods, eller brug en kantsliber, som er en specialdesignet rystepudser til hjørne

9. Få kanten helt lige

Slib også kanten af bordpladen med en slibeklods – det er nemmere, og du får en flot lige kant uden buler og ujævnheder.

10. Brug løst sandpapir ved vandhanen

Det er svært at komme til under blandingsbatteriet, så slib her med løst sandpapir.

11. Fjern slibestøvet

Inden bordpladen skal have olie, skal den tørres ren for slibestøv. Brug en hårdt opvredet karklud, gerne kør over et par gange.

12. Så skal der olie på

Brug en poleringspude til at fordele og massere olien helt ned i bordpladen. Du kan købe en poleringspude i et byggemarked.

13. Tjek brugsanvisningen

Tjek altid brugsanvisningen, inden du smører bordpladen ind i olie, så du gør præcist som anvist.

14. Giv bordpladen massage

Hæld olien i et tyndt lag ud på bordet og massér olien ned i bordpladen med poleringspuden.

15. Den sidste olie

Brug dine kræfter, så du får masseret olien rigtig godt ned i bordpladen – så kommer den til at fremstå flot og mere modstandsdygtig over for skidt og snavs. Lad olien blive liggende i ca. 5-10 minutter, så bordpladen kan suge så meget olie, den kan.

16 Tør og polér

Tør overskydende olie af med en klud og polér bordpladen med kluden med roterende bevægelser.

17. Undgå brand

Husk, at en olieklud kan selvantænde, så den skal lægges i en frostpose eller i et glas med tætsluttende låg, inden den smides i skraldespanden.

18. Så god som ny

Færdigt arbejde! Arbejdet tager nogle timer. Lad bordpladen stå ubenyttet i ca. 5-10 timer efter behandling for at hærde ordentlig.

Gør-det-selv: Få en flot bordplade

Guiden herover er ment som en hjælpende hånd til dig, der gør-det-selv. Vær dog opmærksom på, at det tager lidt tid og kræver både finesse og tålmodighed at slibe bordpladen selv.

Bolius - få gratis råd om din bolig

SeniorNews samarbejder med Videncentret Bolius, der er en uvildig nonprofitorganisation, der har til formål gøre danskerne klogere på deres bolig.

Videncentret Bolius sælger ikke produkter eller tjenester, men formidler gratis rådgivning og inspiration om alt fra vedligeholdelse af hus og have til energirenovering, økonomi og godt naboskab.

Foreningen Realdania ejer Videncentret Bolius, og hvert år får over en million brugere hjælp, råd og inspiration.

Først publiceret: 5. september 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 10:25

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
Combell - staging