SSI melder om markant fald i coronasmitten i Danmark

Det varme vejr de seneste uger kan være medvirkende til fald i coronasmitten, siger faglig direktør i SSI.

Der er markant fald i coronasmitten i Danmark.

Det viser tal fra sidste uge, som Statens Serum Institut (SSI) belyser i sin ugentlige tendensrapport.

Antallet af nye coronatilfælde var i sidste uge 27 procent lavere end ugen forinden trods en stigning på fire procent i antallet af test.

– Jeg tror, det skyldes, at vi har haft det her ekstremt varme vejr, der gør, at vi simpelthen har opholdt os mere udenfor, og at virus har haft dårligere betingelser for smitte, siger faglig direktør i SSI Tyra Grove Krause til Ritzau.

Antallet af smittetilfælde i sidste uge svarer til 150 smittede per 100.000 indbyggere.

Positivprocenten – andelen af positive coronatest – er også faldende. Positivprocenten i sidste uge var 19 procent. Ugen forinden var den 27 procent.

Den faldende positivprocent ses på tværs af alle aldersgrupper. Den højeste på 21 procent ses blandt de 6-15-årige og 60-69-årige. Den næsthøjeste positivprocent på 20 ses blandt de 16-19-årige.

De faldende smittetal skal der ikke lægges alt for meget i, mener Søren Riis Paludan, professor i virologi ved Aarhus Universitet.

– Man skal i hvert fald ikke ændre planer i relation til vacciner til vinter. Det skal man holde fast i, fordi det er om vinteren, at man ser det klart største smittetryk.

– Et lavt smittetryk ved overgangen fra august til september skal ikke få en til at tro, at man så er sikker på, at der ikke kommer smitte, når efteråret bliver til vinter, siger han.

Sundhedsstyrelsen planlægger foreløbig, at personer fra 50 år og opefter tilbydes et såkaldt boosterstik – et ekstra vaccinestik til at øge beskyttelsen – til efteråret.

Søren Riis Paludan vurderer, at Danmark er “supergodt forberedt” til vinteren med et godt beredskab og en god vaccineplan. Han forventer ikke overbelastning af hospitaler eller nedlukninger.

SSI-direktør Tyra Grove Krause forventer, at smitten vil stige, når efteråret begynder at trænge sig på, blandt andet fordi danskerne vil opholde sig mere indendørs.

– Vi ved, at den beskyttelse, vi har efter både vacciner og smitte, vil aftage. Så vi vil helt sikkert se en stigning i smitten igen.

– Men konsekvenserne af smittestigningen vil være mindre, fordi vi forventer, at vi ikke bliver så alvorligt syge. Særligt heller ikke når der udrulles et vaccinationsprogram igen til efteråret, siger hun.

Antallet af coronaindlagte på intensivafdelinger er også faldende. I sidste uge var der fem færre indlagte – 13 i alt – på intensivafdelinger sammenlignet med ugen før.

/ritzau/

Først publiceret: 28. august 2022
Artiklen er sidst opdateret 29. august 2022 kl. 7:39

Combell - staging