Fagboss undrede sig over S-kommentar om store bededag

På en høring om at tage en helligdag sagde udvalgsformand, at de havde arbejdet i ferien for at lave høringen.

Det har vakt opsigt, at regeringen vil tage en helligdag fra befolkningen og omdanne det til en arbejdsdag.

Under en høring om emnet onsdag rundede formand Bjarne Laustsen (S) fra Beskæftigelsesudvalget, der stod for høringen, af med at sige, at der var blevet arbejdet i vinterferien for at stable den på benene.

Det fik flere folk til at grine højlydt, og fagboss Lizette Risgaard fra FH, der repræsenterer 1,3 millioner arbejdere, udbrød med et smil på læben, at det var “skrækkeligt” for dem.

Hun uddyber efter høringen, at det er et godt eksempel på, at regeringen tager noget uden at yde den rette kompensation.

– Regeringen bryder ind i aftalerne og siger, at der – hvor der er en helligdag, og man har aftalt tillæg eller erstatningsfri – det fjerner man med et pennestrøg, og så skal de have deres almindelige timeløn.

– Det er bare ikke i orden, og det skal tages af bordet, siger Lizette Risgaard.

Fastansatte får med regeringens forslag om at omdanne store bededag til en arbejdsdag en lønkompensation. Men timelønnede mister deres tillæg.

Bjarne Laustsen kalder det “bare en fin kommentar” og fremhæver, at politik ikke behøver være kedeligt. Han forstår ikke, hvis nogen fandt kommentaren pudsig.

– Nej, vi arbejder også i sommerferien, hvis der behov for det. Det var bare en nøgtern konstatering af, at når der kommer forslag op, så handler vi på det.

– Det var for at sige tak til oplægsholderne og sekretariatet, at alle har været villige på den her opgave, selv om det for nogen var vinterferie, siger han.

På høringen redegjorde økonomer, fagbevægelsen og kirkens folk for deres holdning til forslaget.

/ritzau/

Først publiceret: 22. februar 2023
Artiklen er sidst opdateret 22. februar 2023 kl. 14:16

Combell - staging