Her er maden der holder dig sund, rask og rørig

Mad med få kulhydrater og højt fedtindhold er sundere end fedtfattig kost, viser undersøgelse. Se her hvad du skal spise.

I de senere år har man opdaget, at dansetræning virker forebyggende på Parkinson-demens.

I dette år kan den bedste gode nyhed på sundhedsfronten meget vel være, at en ny undersøgelse fra Odense Universitetshospital frikender en fedtmarmoreret kotelet fra de anklager, som har regnet ned over den i årevis.

Undersøgelsen viser, at en kost med få kulhydrater og højt fedtindtag (LCHF) mindsker fedt i leveren, forbedrer blodsukkerkontrollen samt medfører et højere vægttab hos mennesker med type 2 diabetes. Det er bedre end fedtfattig kost, som har været anbefalet i mange år.

Godt for alle

Både DR og Politiken har bragt nyheden på online-forsider og det hører trods alt til sjældenhederne.

Politiken skriver, ganske morsomt:

“Det kunne tyde på, at de tidligere småsekteriske, selvbestaltede diætguruer, der finder deres følgere i internettets afkroge, i årevis har haft en pointe, når de har forsøgt at råbe den etablerede lægeverden og “systemet” op om fordelene ved en særlig diæt til folk med type-2 diabetes, low carb high fat (LCHF).”

Det skal lige tilføjes, at alle har godt af at skrue ned for mel, pasta, ris og den slags.

Jeg har venner, som ikke er i nærheden af diabetes, men som har fulgt med i udviklingen og spiser efter de råd, som burde være de mest naturlige i verden – og de har opnået markant bedre daglig velvære, energi og søvn. Og har ovenikøbet tabt sig.

Sunde rawfoods

Se på fødevarer i deres rå tilstand: Mel, rug, bulgur, spelt, riskorn med mere. De er uinteressante i deres grundform, men kan blive til “gyldent brød” – grundsubstansen er bare ikke ændret.

Se på en rød peber, en tomat, rødt spidskål, avocado – alle råvarer proppet med vitaminer og så smagfulde i sig selv, at man kan tage en bid – derfor kaldes de også “rawfoods”.

På samme måde som rygning

Der er en stor sandsynlighed for, at de mange kulhydrater vi har fået anbefalet gennem årene, stille og roligt kan udvikle sig til en diabetes på samme måde som rygning over mange år kan føre til kræft.

Heldigvis virker adfærdsændringer positivt i begge tilfælde.

Maden som holder dig sund, rask og rørig

Så med den stærke undersøgelse i ryggen, kommer her de vigtigste og relativt nemme ændringer som giver en stor effekt på dit helbred. De flugter med anbefalingerne i min bog “Sådan! Medicinfri og ti kilo lettere”, så måske er der ikke så langt mellem selvbestaltede diætguruer og lægeverdenen.

Morgen

  • Æg er en “superfood” – på alle måder
  • 10% græsk yoghurt med nødder og bær
  • Ost 45% – vælg forskellige variationer efter smag
  • Kaffe med fløde eller sødmælk
  • Tyndt knækbrød

Middag

  • Postej, paté
  • Pølse, skinke,
  • Avocado, peanutbutter
  • Mørk pålægchokolade
  • Ost
  • rejer, laks, sild
  • Tynde skiver brød eller knækbrød

Aften

Alle retter fungerer.

  • Den nemmeste regel er at skifte ris, kartofler og pasta ud med lækre store salater i alle afskygninger.
  • Nyd for eksempel en simreret med fløde. Det kan være koteletter i fad – og spar ikke på sovsen.
  • Du kan også lave hakkebøffer af  hakket oksekød med 12-15% fedt stegt i smør.
  • Smør er jo genialt og ikke usundt; modsat kemisk fremstillede fedtstoffer som flydende margarine.

Du får fordele som:

  • Stabilt blodsukker
  • Tung og rolig nattesøvn
  • Mere energi – mindre træt
  • Klar i pæren
  • Vægttab
  • Mindsket risiko for diabetes 2
  • Intet behov for mellemmåltider

Først publiceret: 25. marts 2023
Artiklen er sidst opdateret 24. marts 2023 kl. 11:50

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
Combell - staging